Záhlaví.JPG
2.4.2016
Znáte medvědí česnek? Úžasná jarní detoxikační bylina.  
Je nejen zdravá, ale i výborně chutná.
2016-04-02 17.00.48.jpg
Připravila jsem z něj dnes jarní polévku.
(Všimněte si, že u receptu je i moje foto :-). Poslala jsem ho tam a oni ho zařadili). Jo a místo smetany jsem dala zakysanou.
2016-04-02 11.45.08.jpg
Vynikající pesto,
prý vydrží i 2 roky, tak jsem zvědavá. Jinak je ale příliš slané. Dala jsem trojnásobnou dávku česneku na jednu dávku soli a i tak je slané až až. Kdybych se držela receptu, zřejmě by se nedalo vůbec pozřít. Ani oleje jsem nedala tolik. Myslím, že by to byl jen samý olej. V podstatě jsem dala 1 hrnek na trojnásobnou dávku a je to OK.
2016-04-04 08.10.33.jpg
Také jsem ještě něco zamrazila na dobu, až nebude. 
2016-04-02 17.02.09.jpg
********************************************************
13.listopad 2014
Dnes jsem přemýšlela, co udělat dobrého. Vzpomněla jsem si, jak nám v létě straně chutnaly
trdelníky.
Narazili jsme na ně na dnech o vaření na Apetitfestivalu v Pardubicích. Musím se přiznat, že jsem je jedla prvně v životě. Měla jsem ale obavy, protože tam jsem je viděla péci přímo nad ohněm. No já otevřený oheň nemám, musí stačit běžná trouba.
Recept na ně samozřejmě nemám a v žádné kuchařce jsem na něj nenarazila. Kde ho hledat? Samozřejmě tam, kde v poslední době hledám kde co. Opět blahořečím internetu. Samozřejmě, že jsem našla a hned několik receptů. Obavy byly pryč. V žádném receptu se o pečení nad ohněm nikde nemluvilo. A samotný recept? Ó, jak jednoduché. Běžné kynuté těsto, jen bych řekla, že se o maličko víc přisladilo. Já použila tento.
P1330093.JPG
P1330093a.JPG
P1330095.JPG
P1330096.JPG
P1330098.JPG
P1330098a.JPG
P1330099.JPG
P1330103a.JPG
P1330104.JPG
P1330108.JPG
P1330110.JPG
P1330112.JPG
P1330113.JPG
Doporučuji. Vyzkoušejte. Jsou výborné.
P1330117.JPG
*************************************************
Září 2014
Úrodička rajčátek letos je dobrá. I když opět dorazila plíseň, přece jen jsme si stačili na nich pochutnat.
Něco jsem zamrazila a letos poprvé i suším.
P1320664.JPG
P1320667.JPG
P1320668.JPG
Jsou moc dobré.
P1320674.JPG
Někdo poradil, že jsou výborné naložit do oleje. Tak i to jsem vyzkoušela. Jsou fakt vynikající.
P1320676.JPG
Během sušení jsem ještě uvařila šunku.
Je také moc dobrá.
Když se daří, tak se daří J
P1320678.JPG
P1320680.JPG
**************************************************
5. července 2014
Občas šmejdím pro inspiraci po různých blocích a webovkách. Kam hodně ráda chodím, je blog Evičky Holíkové Kouzlo domova s nádechem starých časů. Objevila jsem tam super krabičku. Hned jsem si ji objednala. Už ji mám doma. Evik ji používá na gumičky. Mně se hodí nejspíš na korálky a podobné drobnosti. 
P1310318.JPG
P1310320.JPG
Kde se dá sehnat? Já ji koupila na Ebay
*****************************************
21. června 2014
A opět o jídle......
tentokrát jsem nevařila, ale ochutnávala skvělé dobroty. Byla jsem v Pardubicích na APETITFESTIVALU. Mimo jiných tam vařila Markéta Hrubešová a pan Pohlreich.  Běžte ochutnat skvělá jídla, piva i jiné. Zítra je ještě možnost.
Možná byste nevěřili, ale dají se tam koupit i různé rarity jako např. cvrčci a šváby. Já tedy neochutnala, ale někteří z mé rodiny ano.
2014-06-21 15.03.45.jpg
2014-06-21 15.07.03.jpg
2014-06-21 16.24.07.jpg
.....a jedna fotečka na závěr :) 
moje maličkost s panem Pohlreichem
2014-06-21 14.09.50.jpg
*********************************************
7. června 2014
Limonáda z květů černého bezu
už by měla pomalu začít kvasit. Pořád nic. Snad už konečně začne. Udělalo se teplo, tak by mohla začít.
Připravila jsem dva druhy.
Jednu šumivou s cukrem 
a druhou...... taky s cukrem tzv. Bezovku  hi hi hi, do ní jsem přidala pár lístků máty. Jen u téhle se nevařila voda. Nebo vlastně jak jsem to dělala?
Citron jsem dávala pouze v tekutém stavu, kolečka jsem vynechala neb jsem nesehnala bez chemického ošetření.  
Tak jsem zvědavá, zda-li se pak vůbec dá pít. A dala já jsem tam vůbec ten cukr? Ale ta druhá se asi nemá nechávat kvasit.  :-) No prostě hokus, pokus. Nic, mrknu, co se tam děje.
P1310073.JPG
P1310081.JPG
**********************************************************
4. června 2014
Sirup z květů černého bezu
Už kdysi jsem vytvářela různé sirupy, např. ze smrkových mladých špiček. To ještě když byly děti malé a často marodily. Nikdy ale ne z květu černého bezu. Tak letos jsem zkusila ten.
Už jsem ho ochutnala. Je moc dobrý.
P1310067.JPG
A aby to nebylo jen dobré, ale i hezké na pohled, vyrobila jsem si etiketu. Ehm...trochu vtipu neuškodí.
A přidala ještě "čepičku" na lahvičku.
Určitě se hodí i jako dárek.
P1310063a.JPG
P1310070.JPG
Pokud byste snad sami chtěli zkusit, zde je recept , kterého jsem se držela.
 
*********************************************
3. června 2014
Také už jsem se "nakazila". Nedalo mi to a zkusila jsem také recepty Ládi Hrušky.
Konkrétně jablkové růžičky. Jsou naprosto vynikající.
P1300942.JPG
Byly tak dobré, že jsem je skoro snědla. Jelikož jsem čekala návštěvu, hned jsem se pustila do dalších. Tentokrát jsem si nafotila i jak se pěkně v troubě "rozvíjely", jako pravé růže.
P1300944.JPG
P1300951.JPG
P1300952.JPG
P1300954.JPG
*****************************
Krásné ráno Vám všem!
 
Dnes jsem si přečetla tento vtípek. Přišel mi velmi vtipný a tak si nemůžu odpustit se s vámi o něj podělit:
 
Včera jsem se svými kamarádkami vyrazila na večírek. Manželovi jsem řekla, že se vrátím o půlnoci. Ale večírek byl fantastický a bylo to tak skvělé, že jsem zapomněla na čas. Když jsem se vrátila domů, byly 3 hodiny ráno. Vcházím do bytu jako myška, otvírám dveře a v tom slyším tu zatracenou kukačku v hodinách, jak kuká 3x. Když jsem si uvědomila, že manžel se při tom kukání může probudit, zakukala jsem ještě 9x. Rychle jsem si lehla a usínala s myšlenkou na to, jak jsem inteligentní. Ráno během snídaně se mě manžel zeptal, kdy jsem se vrátila z večírku. A tak říkám, že o půlnoci, jak jsem slíbila. Nic neříkal a ani nevypadal, že by měl nějaké podezření. Po chvíli se na mě podíval a povídá: "Víš, musíme vyměnit ty naše kukačkové hodiny.." Zbledla jsem strachy a ptám se pokorně: "Ano a proč, miláčku?" A on na to: "Víš, dneska v noci kukačka zakukala 3x. Potom nevím jak to udělala - vykřikla ó Bože! Znovu zakukala 4x, vyzvracela se v předsíni, zakukala ještě 3x a upadla se smíchem na podlahu. Kuknula ještě jednou, šlápla na kočku a převrátila stolek v obýváku. Potom mě poslala do prd... a svalila se vedle mě. Pak zakukala naposledy a začala chrápat!
 
No není prostě skvělý ?  :-)  Tak pozor na kukačku, až půjdete domů z nějakého večírku. :D :D
****************************************
14. února 2014
Vyrábím domácí jogurt
Je krásně hustý. Mně moc chutná. Vyzkoušejte, je to velmi jednoduché, dobré a hlavně bez všelijakých zahušťovadel a přísad, které v kupovaném jogurtu bývají. 
P1290119.JPG
Kupuji si čerstvé mléko přímo od kraviček, ale vy můžete použít normální z obchodu. 
1 l mléka zahřeji na teplotu 40 stupňů . Můžete i pasterizovat, pokud máte mléko čerstvé, ale nemusíte. Zkoušela jsem obě varianty, dokonce jsem mléko i převářela, ale výsledek byl stejný. 
Dále potřebujete 200g jogurtu s živými kulturami. Nejlepší je asi Holandia - selský.
Do zahřátého mléka zakvedlejte kelímek jogurtu a nalijte do uzavíratelných nádob. Můžete před tím na dno dát lžičku džemu. Já si ho dávám, až když jogurt jím. A vložte do jogurtovače. Nemáte jogurtovač? Já také ne. Stačí vložit do peřin. Já položím skleničky na radiátor, přikryji ručníkem a nechám do rána. Postačí i 4-5 hodin. 
Někdo ho dává do trouby, mírně ji rozehřeje a nechá tam zrát. Pozor! Živé kultury zabijete již při 50-ti stupních. Po té jogurt vychlaďte v lednici a nechte ho tam do jeho spotřeby. Je potřeba říci, že čím delší je proces zrání, tím je jogurt kyselejší. To samé platí i o době, jak dlouho si jogurt uchováte. Čím starší, tím kyselejší. V lednici prý vydrží i 14 dnů. Já mám ale pocit, že hranice je tak týden. Nesnězte vše, jednu skleničku si nechte na příště. Nemusíte kupovat znovu základ. 
Přeji dobrou chuť.
****************************************************
4.12.2013
Tyhle václavky nám rostou na zahradě. Samozřejmě, že ne teď. Už je dávno po Václavu.
Trochu to tu flákám. Vkládám příspěvky se zpožděním. 
Já z nich měla takovou radost, když jsem je objevila. Vlastně jsem si už minulý rok všimla, co jich na zahradě roste. Jenže jsem je nestačila sebrat. Tak jsem si to letos pohlídala. Pěkná úrodička, že? Trošku jsem je oblanšírovala a uložila na zimu do mrazáku. 
Jenže....!!!!
Jaké bylo mé zděšení, když jsem se dozvěděla, že vlastně ničí stromy. Bylo to velké zklamání. Takže žádné "pěstování" václavek na zahradě. Příští rok pěkně zavčas sbírat plodnice a nenechat je vyrůst. Hlavně, aby nedozrály a nerozprášily se ještě více výtrusy dál po zahradě. Kořeny stromů jsou už tak dost napadené. Jejich podhoubí se táhne hromadu metrů. Recept na jejich likvidaci zaručený není. Prý jedině, prodat urychleně zahradu. No to je rada nad zlato. A já, proč ta švestka vůbec nerodí? Teď je mi to jasné. Chtěla jsem ještě rok počkat, zda si to "nerozmyslí" a pak ji eventuálně pokácet. Takže kácení bude zcela jistě. Jen nevím, když nasadím mladý stromek, zda ho stejně neumoří. Prý napadají hlavně oslabené a stárnoucí stromy.
P1280326.JPG
P1280327.JPG
P1280328.JPG
****************************************
15. října 2013
Tak takhle jednoduchý recept na švestková povidla jsem snad ještě neměla.
2,5 kg vyloupaných švestek
0,5 kg cukru
2 dl octa
vše smícháte v hrnci a necháte do druhého dne ležet. Druhý den necháte vařit. Skutečně necháte. Vůbec si toho nevšímáte, či-li ani nemícháte nejméně 2,5 hodiny, já klidně vařila 3,5. Pak vše rozmixujete ponorným mixérem a horké plníte do skleniček. Hned zavíčkujete a otočíte na pár minut dnem vzhůru. Hotovo.
P1280133a.jpg
P1280142.JPG
P1280145.JPG
****************************************************
12. října 2013
Je to už 14 dní, strávila jsem krásný tvořivý víkend ve společnosti skvělých lidí. Říkáme jim dobíjecí víkendy. Skutečně. Jednou za půl roku se scházíme parta několika žen různé věkové kategorie, různých profesí a z různých koutů celé republiky. Společné máme to, že všechny pleteme košíky z papíru. Na těchto setkáních vždy něco tvoříme a není to jen pletení. Vždy se jedna od druhé něco přiučíme. Tentokrát jsem si přivezla náramky shamballa, to bylo pro mě něco zcela nového, zvoneček z falešného patchworku a mimo jiné také ušitého andělíčka. Náramek mám už jen jeden. Ten nejhezčí jsem darovala. Ani jsem ho nestihla vyfotit. 
 Berunky, tak si říkáme hi hi hi, moc děkuji za super víkend.
P1280002.JPG
P1280123.JPG
P1280002a.JPG
P1280110.JPG
1383511_660654653953331_1293012705_n.jpg
****************************************************
8. září 2013
Dnes jsem vařila poprvé v životě
dýňovou polévku.
ořád o tom všichni vypravují, v Prostřeno ji každou chvíli někdo vaří. Nedalo mi to. Koupila jsem dýni Hokaido. Sice pěstuji i sama několik druhů dýní, ale v receptech se snad vždy používá právě tato. Vybírala jsem z několika receptů. Tento se mi zdál nejlepší. A byl. Polévka byla výborná. Myslím, že ode dneška bude zařazena do našeho jídelníčku. Příště určitě vyzkouším ještě i další recepty. 
P1270871.JPG
P1270848.jpg
****************************************************
2. září 2013
Skoro bych měla tuto část blogu přejmenovat na kuchtění. 
Opět zavařuji. Sklízím rajčata. Dozrálá na keříku se nedají s těmi kupovanými vůbec srovnat. Jsou slaďounké jak med. A je jich tolik, že z nich mohu dělat i kečup. Škoda, že jsem neudělala foto dřív než jsem tu první hromadu otrhala. Kečupu mám už dvě várky, dnes asi půjdu na třetí. Dosud jsem vařila se zázvorem. Recept mám od maminky. Má ho již léta vyzkoušený. Je vynikající. Ona ho dělá pálivý, já uvařila sladký. Příští várku možná udělám jinak. Mám i jiný recept. Ale to se ještě uvidí :-)
P1270742.JPG
P1270742a.jpg
P1270842.JPG
P1270842a.JPG
Pro ty, kdo by ho snad chtěli vyzkoušet. Zde je recept.
3 kg rajčat
35 dkg cukru
2 lžíce octa
1/8 l vody
1 lžíce papriky
1 lžička zázvoru
1 lžička pepře
1 sladká paprika - lusk
3 velké cibule
vařit 1 1/2 hodiny, pak rozmixovat, event. propasírovat. Já mixuji tolik, že už pasírovat nemusím. Přidat Petol a ještě povařit. Horké plnit do sklenic. Zavíčkovat.
Pálivý. Suroviny i postup je stejný, jen u některých se mění množství:
1 lžíce zázvoru
1 lžíce pepře
a přidají se ještě dvě feferonky
 
Přidávám i vinětu. Stačí stáhnout, vytisknout, vystřihnout a přilepit disperzním lepidlem. Já použila Herkules.
****************************************************
15. srpna 2013
Trochu zavařeniny neuškodí.
etos se přece jen urodilo trochu meruňek. Bylo dost i na zavařeninu. I rybíz postačil a nejen na buchtičky. Sice jsem ji dělala od oka, takže to byl trochu boj, ale nakonec se povedla. Je výborná. Pro příště ale už experimentovat nebudu. Když jsem pak dodržela recept, bylo to tak jednoduché.
P1270670a.JPG
P1270700.JPG
P1270702.JPG
P1270695.JPG
P1270696.JPG
****************************************************
20. června 2013
Rybíz je už zralý a bublaninka z něho výborná.
P1270404.JPG
P1270415.JPG
S kávičkou......Já piji bílou.
P1270412.JPG
P1270414.JPG
****************************************************
11. červenec 2013
Chleba bez hnětení ?
Ano.
Vůbec jsem netušila, že se nemusí chleba hníst a že ho lze upéci i z obyčejné hladké mouky. Zatím všechny recepty, které jsem četla, byly velice složité. Obsahovaly většinou všelijaké speciální mouky a spoustu různých ingrediencí. A to mě vždy odradilo. Pak jsem vyzkoušela i různé hotové směsi určené k pečení chleba v domácí pekárně. Nikdy mě takto upečený chleba nechutnal. Takže jsem pečení chleba doma už dávno vzdala. A pekárnu používám hlavně na hnětení různého těsta. Tak to je ale výborný pomocník. Člověk tam všechny suroviny nalije a nasype, zavře, zmačkne nějaký ten kloflík a počká až to zapípá. Je zamícháno, vykynuto. Super věcička. 
Nedávno jsem někde na netu objevila recept  na chleba bez hnětení. Říkala jsem si, že by to nemuselo být špatné. Ale jak to bývá, uložila do oblíbených a skoro na to zapomněla. Včera jsem tento recept ale znovu objevila. Dokonce ho mám několikrát :) A jelikož se mi nechtělo jet na nákup, řekla jsem si, že ho vyzkouším. Chleba je úplně boží. Jako dítě jsem měla ráda Bratislavský chléb. Je to sice bílý chléb, takže asi nezdravý, ale to neva, já ho stejně mám ráda. Jenže nedal se sehnat. Tak tenhle objevený recept, to je přesně ono. Tedy, pokud si to mé chuťové buňky dokáží vybavit.
Jediná věc, se kterou se ale musí počítat, je to, že se chleba musí zadělat den dopředu. Jinak se peče v obyčejné troubě, takže nepotřebujete domácí pekárnu a jak jsem již řekla na začátku, vůbec se s ním nemusí nijak míchat, hníst, vytahovat jako některá kynutá těsta apod. Takže jednoduché, bez námahy, upeče ho doma každý a lze si ho dochutit podle svého. Já tedy dala jen kmín. Dokonce jsem ho tam zapomněla dát při zakládání těsta a vůbec nic se nestalo, když jsem ho tam zapravila až po prvním vykynutí. A pokud chce někdo vyzkoušet, recept najdete zde. Snad jen ještě bych mohla říci, že nepotřebujete ani ten železný hrnec. Já použila obyčejnou ohnivzdornou misku. 
P1270341.jpg
P1270341b.JPG
Těsto jsem přikryla fólií a ponechala svému osudu ležet na stole v kuchyni do druhého dne. Opravdu, tak jak je uvedeno v receptu, nijak jsem s ním nemíchala, jen smíchala suroviny.
P1270342.JPG
Po 16 hodinách.
Opravdu hodně si vál pomoučete. Těsto je dost řídké a lepí se. Hodně, hodně moučit, občas jsem musela použít i stěrku. Zapomněla jsem na kmín, klidně jsem ho dodala až teď a ještě těsto prárkrát přeložila.
P1270347.JPG
P1270350.JPG
Je zapracován.
Teď už jen vymoučit ošatku na kynutí. Když nemáte, použijte obyčejnou misku.  Asi bych pod těsto dala látkový ubrousek hodně pomoučený.
P1270353.JPG
P1270354.JPG
A teď nechte těsto 2 hodiny ještě kynout.
P1270356.JPG
Těsto odpočívá, já po hodině a půl vkládám do trouby ohnivzdornou misku s víčkem a zapínám troubu na 230 stupňů.
Po dvou hodinách těsto přeliju do misky. Ano, dá se říci, že se skoro přelije. Jak jsem říkala, je dost řídké. Stalo se mi, že na některých místech se těsto vtlačilo do ošatky a přilepilo se.Takže je nahoře trochu potrhané. Přiklopila jsem a dala do trouby na 30 minut.
P1270357.JPG
P1270359.JPG
P1270363.JPG
Krásně se peče. Za 30 minut sundám víko a peču už bez něj dalších 30 minut.
Myslím, že je upečeno.
P1270365.JPG
P1270368.JPG
Vypadá sice trochu potrhaně, ale voní .......
.....a jak je dobrý. Mńam. Chutná.
P1270377.JPG
P1270382.JPG
Když už jsem v tom pečení, upekla jsem ještě pár rohlíčků.

****************************************************

19.březen 2013

To je probuzení. Na Pepíka a tolik sněhu?….nepamatuji. Ale je to krásné, i když lépe by bylo, kdyby to takto bylo 24.12
P1260384.JPG
P1260383.JPG
P1260382.JPG
*****************************************************
A toto má být 18. březen??? Já už chci jaro!!!!!!!
P1260381.JPG
*****************************************************
březen 2013
Minulý týden mi manžel donesl kočičky a nyní opět sněží. Kdy už bude jaro? Jaro, kdepak jsi???? Já už nechci sníh.......
P1260047.JPG
P1260044a.JPG

*****************************************************

30. říjen 2012

Lord of the Dance……

Úžasná taneční show, fantastický příběh Dobra a Zla v překrásné pohádkové scéně, precizní taneční výkony, které proslavily irský tanec po celém světě.

......nemohu říci nic jiného než že doporučuji. Dnes jsem na nich byla v ČEZ Aréně v Pardubicích. Byl to neskutečný zážitek. Přijela jsem domů plná dojmů
Michael-Flatley-LORD-OF-THE-DANCE-1.jpg
lotd2012.JPG

*****************************************************

27. říjen 2012

A je tady zima......

Paní zima se přihlásila. Nikdy bych si nemyslela, že v říjnu a za takovou chvilku napadne tolik sněhu a stále není konec. Stále padá a ještě ke všemu věje. Nepamatuji se, aby v říjnu byla vánice.

 

P1240197.JPG
P1240215.JPG
P1240235.JPG
P1240229.JPG
P1240243.JPG
P1240254.JPG

 Vše za pět minut dvanáct....včera jsem uklidila kytičky, ostříhala poslední bylinky. Jen ještě muškáty zůstaly venku, ale ty něco vydrží. Také zrovna včera jsme uklidili bedýnky s jablíčky. Už mi zůstala na zahradě jen nějaká keramika. Té to ale nevadí. Přes zimu ji ale také uklidím.

P1240282.JPG
P1240262.JPG
P1240277.JPG
P1240268.JPG

 *****************************************************

23. září 2012

Znáte Big Shot? 

Šikovná mašinka. Už minulý rok jsem se s ní seznámila.  Na vlastní oči jsem viděla, jaká se s ní dají dělat hotová kouzla. Říkala jsem si, že by se mi hodila. Pak jsem na to nějak pozapomněla nebo spíš byly jiné důležitější věci. Nyní jsem si na ni vzpomněla. Ptala se kamarádky, hledala na netu. Opět mě to uchvátilo. Tak tuhle mašinku musím mít. Už ji objednávám......:-O))))

P1240174.jpg

******************************************************

15.září 2012

Znáte píchavku? Tato vyrostla na louce na zahradou. Vůbec jsem ji nemohla na své digi váze zvážit. Tato měla 4,20 kg. Chutná skoro jako telecí řízeček. Byla naprosto vynikající.

P1220958.JPG
P1220991.JPG
P1220996.JPG
P1220995.JPG
P1220961.JPG
P1220973.JPG
P1220978.JPG
P1220986.JPG

*****************************************************

15.1.2012

Naše Ketynka nebo-li Bambule si vypůjčila výplň do polštářků a hraček, duté vlákno. Prý je tak měkoučké, že mi ho rozhodně hned tak nevrátí J Ještě ke všemu ten sáček vydává tak úžasně šustivé zvuky. Asi jí ho budu muset nechat, když si na něm tak lebedí.

P1210511.JPG
P1210509.JPG

*****************************************************

2.1.2012

Už před časem jsem si koupila skleněné svícny. 

P1180954aaa.JPG
P1180954ab.JPG
P1180954a.JPG
Teprve před svátky jsem vyrazila koupit do nich svíčky. Měla jsem přesnou představu. Byla jsem překvapena, že je nikde nemají. Buď byly zdobené nebo konické, prostě vůbec ne podle mých představ. Nakonec jsem se musela spokojit s trochu menšími, ale hlavně, že alespoň desing je podle představ. Mám prostě ráda jednoduché a čisté linie.
P1210421.JPG
Jak jsem tak chodila po obchodech, padla mi do oka zajímavá lucernička. Myslím, že na poličce u svícnů jí to bude slušet :-)
P1210423.JPG
P1210437.JPG
Jenže, aby nezůstalo jen u jednoho, ještě tam měli úžasného andělíčka. No toho jsem tam přece nemohla nechat :-))
P1210431.JPG
P1210435.JPG
P1210433.JPG
P1210426.JPG
P1210436.JPG
P1210425.JPG
P1210429.JPG
Ještě jsem přidala jako dekoraci koš a mísu s poklopem, kterou jsem taky už měla doma. Byla stále zabalená v krabici, tak jsem ji vyndala. Pravda, měla by v ní být buchtička a ne kočička, ha ha ha.
P1210401.JPG

No prostě jsem si udělala radost. Člověk si ji občas musí udělat, že?

Jak teď koukám, je toho tam skoro dost. No něco asi uberu. Ale co?

P1210402.JPG

*****************************************************

rok 2011

*****************************************************

30.10.2011

Už i k nám to dorazilo. Na víkend přijel vnouček a přál si vydlabat dýni. Bohužel velkou jsme už nesehnali. Hold, „kdo pozdě chodí, sám sobě škodí". Ale náš Dáda je skromný. Byl spokojen i s touto malou. Sám si namaloval, jak má vypadat. 

P1200895.JPG
P1200896.JPG

*****************************************************

16.9.2011

Jsou ještě na světě velmi milí lidé. Nevěříte? Věřte. Dostala jsem balíček, ale ne ledajaký. Někdo si dá tu práci a ozdobí ho samými andílky a sluníčky. Prostě jsou lidé, kteří rádi dělají druhým radost. A nejen to, ještě přidají něco navíc. A vůbec za to nic nečekají.

Děkuji Voňavý krámku.

 I naší bambuli se líbil. Voní totiž na dálku. Nemohla se ho nabažit. Stejně jako já <span times="" new="" roman";mso-fareast-font-family:"times="" roman";="" mso-hansi-font-family:"times="" roman";mso-bidi-font-family:"times="" mso-ansi-language:cs;mso-fareast-language:cs;mso-bidi-language:ar-sa;="" mso-char-type:symbol;mso-symbol-font-family:wingdings"="" style="font-family: Wingdings;">J

P1200412.JPG
P1200403.JPG
P1200404.JPG
P1200402.JPG
P1200406.JPG
P1200423.JPG
P1200426.JPG

*****************************************************

6.9.2011

Došlo pečivo. Jelikož jsme na chalupě, obchod je už zavřený, (stejně by ho už neměli) a do města se nikomu nechce, upekla jsem rohlíčky. Měly být trošku větší. Ale jinak moc dobrý.

Recept jsem odvodila od toho na buchty:

 

½ kg polohrubé mouky

¼ l teplé vody

4 lžíce oleje

1 sáček droždí

špetka cukru (přidala jsem do droždí)

sůl

P1200271.JPG

******************************************************

25.8.2011

A po čtvrté. Skutečně už po čtvrté peču dnes slíváky. Zřejmě to nebude ani naposledy. Dnes se teda skutečně povedly. Švestičky jsou už víc vyzrálé. Buchty úplně tečou. To je ono

P1190940.JPG
P1190938.JPG

20.8.2011

A po třetí.

Skutečně,…. manžel se jich nemůže nabažit. Pravda, z těch prvních dvou dávek mnoho nezbylo, vždycky se u nás někdo objevil, tak nám s nimi pomohl.

Jenže, dnes jsme na chalupě a tady pekárnu nemám. Tak pěkně růčo fůčo
P1190689.JPG
P1190686.JPG
P1190685.JPG
P1190680.JPG

18.8.2011

Manžel si ztěžuje, že si nedostatečně vychutná slíváky. Prý „tak dobré buchtičky a mám je jednou za rok". No hold švestky zrají jen v létě. Co se dá dělat.

Tak jsem je dělala tento týden už podruhé. Přesto, že švestky nejsou plně vyzrálé.

Zlatá pekárna. Pěkně to namíchá za mě. Je to brnkačka. Dostala jsem ji už dávno k vánocům od dětí. Dlouho byla založena v krabici někde „ve spodním šupleti". Teď jsem šťastná, že jsem ji vytáhla. Zkoušela jsem i ty chleby, jak všichni doporučují. Ale, ty mi nějak nechutnají. Možná je neumím upéct.

 Možná by se někomu hodil recept. Je ale úplně triviální. Nechci jím nikoho urazit.

 ¼ l mléka

1 vejce

3-5 lžic oleje

½ kg hladké mouky

špetku soli

5 dkg cukru

1 sáček sušeného droždí

 Vložíme do pekárny v pořadí, jak je napsáno. Suroviny je dobré mít v pokojové teplotě nebo alespoň mléko přihřáté, ne z lednice. Výsledek je pak mnohem lepší. Tedy nejdřív tekutiny (místo oleje můžete dát máslo nebo sádlo). Pak mouku, sůl, tu dáme ke krajům. Doprostřed mouky uděláme malinký důlek, nasypeme cukr a droždí. Já je malinko zahrnu moukou. Zapnu pekárnu na 7 - míchání a kynutí. Proces trvá 1:50 hod. Pak pomoučím vál, těsto vyklopím, rozdělím těsto na tolik dílů, kolik buchet se mi vejde na plech. Na každý kousek těsta dám dvě vyloupnuté švestky, špetku skořice a lžičku cukru. Buchty zabalím a kladu na vymaštěný plech, spojem dolů. Nechám ½ hodiny kynout. Pak je celé pomastím a peču ve vyhřáté troubě na 180oC dokud nezrůžoví. Pro drtivou většinu to jsou zbytečné řeči, ale třeba se nějaké začátečnici nebo začátečníkovi hodí.

Přeji dobrou chuť.

P.S. Pokud není pekárna, pak do mísy vložíme suroviny v opačném pořadí. Teď platí víc než předtím, že suroviny nesmí být zrovna vytažené z lednice.Pekárna vše ohřeje.  Nejdříve mouku a sůl (také do okrajů, ne tam, kde bude droždí, proces kynutí by se nezdařil) teplé mléko (ne horké), droždí a vejce. Dřív jsem si nejdřív dělala kvásek, ale už to nedělám. Je to zbytečné, pokud jsou kvalitní kvasnice. Pak se musí těsto pěkně vypracovat vařečkou, tzv. vytahat až je hladké a dělá „bubliny". A nechá se přikryté utěrkou kynout někde na teplém místě. V chladné místnosti ho vložte do peřin. Opravdu,v peřinách si udrží stálé teplo a krásně vykyne. Když se objem zdvojnásobí, je vykynuté.

P1190659.JPG
P1190662.JPG
P1190660.JPG
P1190648.JPG
P1190642.JPG
P1190684.JPG
P1190652.JPG
P1190770.JPG
zápatí4.jpg
Děkuji za návštěvu
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one